In luna Iulie a acestui an a fost publicat raportul comun al Organizatiei pentru Dezvoltarea Cooperarii Economice (OECD) si Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO)
Raportul comun OECD-FAO privind perspectivele agricole 2020-2029 constata ca, in urmatorii zece ani, cresterea ofertei va depasi cresterea cererii, determinand ca preturile reale ale majoritatii marfurilor sa ramana la sau sub nivelul lor actual. Fluctuatiile factorilor determinanti ai cererii si ofertei ar putea duce la variatii puternice ale preturilor in jurul acestei directii generale. In acelasi timp, o scadere a veniturilor disponibile in tarile si gospodariile cu venituri mici cauzata de Covid-19 este de asteptat sa scada cererea in primii ani ai acestei perspective si ar putea submina si mai mult securitatea alimentara.
O populatie globala in expansiune ramane principalul motor al cresterii cererii, desi tiparele de consum si tendintele proiectate variaza de la o tara la alta, in functie de nivelul lor de venit si dezvoltare. Se estimeaza ca disponibilitatea medie de hrana pe cap de locuitor va ajunge la aproximativ 3.000 kcal si 85 g de proteine pe zi pana in 2029. Datorita tranzitiei in curs in dietele globale catre un consum mai mare de produse de origine animala, grasimi si alte alimente, ponderea elementelor de baza in cosul cu alimente Se estimeaza ca va scadea pana in 2029 pentru toate grupurile de venituri. In special, consumatorii din tarile cu venituri medii sunt asteptati sa-si foloseasca veniturile suplimentare pentru a-si indrepta dietele de la produsele de baza catre produsele cu valoare mai mare. Intre timp, problemele legate de mediu si sanatate in tarile cu venituri ridicate sunt de asteptat sa sprijine o tranzitie de la proteine de origine animala la surse alternative de proteine.
Aproximativ 85 la suta din cresterea productiei globale a culturilor in urmatorul deceniu se asteapta sa provina din imbunatatiri ale randamentului rezultate din utilizarea mai mare a inputurilor, investitii in tehnologia de productie si practici mai bune de cultivare. Recoltele multiple pe an vor reprezenta inca 10% din cresterea productiei de culturi, lasand doar 5% extinderii terenurilor agricole. Pana in 2024, se preconizeaza ca productia de acvacultura va depasi pescuitul capturat ca fiind cea mai importanta sursa de peste din intreaga lume. Se asteapta ca productia globala de animale sa creasca cu 14%, mai repede decat cresterea preconizata a numarului de animale. Utilizarea furajelor se va extinde in concordanta cu acvacultura si productia de animale, deoarece imbunatatirea eficientei furajelor va fi contrabalansata de o crestere a intensitatii folosii furajelor datorita agriculturii reduse din curtea casei.
Perspectivele subliniaza nevoia continua de a investi in construirea unor sisteme alimentare productive, rezistente si durabile in fata incertitudinilor. Dincolo de Covid-19, provocarile actuale includ invazia lacustelor in Africa de Est si Asia, raspandirea continua a pestei porcine africane, evenimente climatice extreme mai frecvente si tensiuni comerciale intre principalele puteri comerciale. De asemenea, sistemul alimentar va trebui sa se adapteze la dietele in evolutie si la preferintele consumatorilor si sa profite de inovatiile digitale in lanturile de aprovizionare agroalimentare. Inovatia va ramane critica in imbunatatirea rezilientei sistemelor alimentare in fata multiplelor provocari.
Pentru mai multe detalii viziteaza http://www.oecd.org/newsroom/rising-uncertainties-from-covid-19-cloud-medium-term-agricultural-prospects.htm si https://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/oecd-fao-agricultural-outlook-2020-2029_1112c23b-en