COVID-19 ne dezvaluie viitorul si ce trebuie sa facem pentru al evita
Justin Dery, CEO, Doddle Asia Pacific exploreaza modul in care industria a facut fața cresterii dramatice a comerțului electronic in ultimele luni si ce lecții pot fi invațate din aceasta.
„Pandemia COVID-19 ne-a adus in viitor. In ceea ce priveste adoptarea comerțului electronic si volumul coletelor, am fost transportați undeva intre 2025 si 2030, dar mai repede cu 5-10 ani. Volumele de colete pe care le transporta in prezent transportatorii, aduse de cresterea peste noapte a cererii in comerțul cu amanuntul online, reprezinta o viziune a ceea ce vor fi in curand lucrurile.
„Pana in 2025, industria noastra va livra 200 de miliarde de colete in intreaga lume, potrivit Pitney Bowes. Aceasta cifra pare mult mai reala si mult mai ingrijoratoare in ceea ce priveste pandemia si capacitatea industriei noastre de a raspunde.
„Desigur, atunci cand COVID-19 a lovit, serviciile postale si transportatorii de colete din intreaga lume s-au confruntat cu provocari pe mai multe fronturi. Siguranța lucratorilor proprii a fost asigurata in primul rand, ceea ce a insemnat cresterea metodelor de curațare si igiena si trecerea rapida la livrarile fara contact. In acelasi timp, a existat o crestere uriasa a traficului de colete – mai mare decat livrarile de Craciun in unele țari.
Concomitent, programele de zbor aeriene perturbate au insemnat ca, odata cu cresterea cererii, opțiunile pentru deplasarea marfurilor pe distanțe lungi s-au diminuat. Aceste provocari sunt unice momentului nostru actual, dar dupa ce se reduc, vom trai in continuare cu adoptarea accelerata a comerțului electronic si cu un sector al coletelor in crestere mai rapida.
„Problema este ca deja ne luptam sa optimizam capacitatea cu spațiile potrivite. Orasele s-au saturat de camioane de livrare care inghesuie strazile, adaugand congestie si poluare. Intreprinderile de logistica incearca cu disperare sa gaseasca spații care sa permita livrari urbane tot mai rapide, apeland la „magazinele intunecate”, in incercarea de a-si maximiza capacitatea acolo unde este cel mai necesar si cel mai greu de creat.
„Amazon a raspuns la COVID-19 inchizand aproape complet brațul de implinire al terților, indeplinit de Amazon, pastrandu-si propria capacitate in detrimentul a zeci de mii de intreprinderi mici – asa de mare a fost presiunea cererii. Acesta este probabil cea mai rapida crestere si, cu siguranța, printre cei mai performanți operatori de logistica din lume si totusi s-au trezit depasiți.
„Dar Amazon ramane printre cei mai bine pregatiți jucatori de logistica pentru viitor, ajutat, fara indoiala, de propriile date ca gigant de retail. Amazon isi creste constant capacitatea de livrare cu noi centre de livrare din intreaga lume, intr-un ritm neegalat de orice afacere de transport. Deci, cum se vor adepta concurenții sai in viitor, unde acest nivel crescut de cerere este de fapt normalul?
Evident, toți jucatorii implicați trebuie sa isi extinda infrastructura. Dar ceea ce este necesar pentru ca majoritatea sa ramana viabile si ceea ce este absolut critic pentru ca industria sa devina durabila pe termen mediu si lung este consolidarea.
Consolidarea in ultimul kilometru prin livrare in locatii unice ofera transportatorilor posibilitatea de a-si creste capacitatea de livrare pe termen scurt, fara a construi infrastructura noua. Poate adopta mai multe forme: oficii postale, magazin de pachete, dulapuri sau ghisee terțe. Prin reducerea timpilor de calatorie, cresterea ratei de succes a livrarii si livrarea multor colete in locații unice, aceste livrari in locatii unice permit livrarea mai multor colete in acelasi interval de timp cu aceleasi resurse.
Consolidarea pe ultimele mile are un efect multiplicator asupra investițiilor. Imaginați-va ca deschideți un nou depozit unde 95% din livrari sunt catre case – calatoriile tind sa dureze mai mult, rata de succes a livrarilor este mai mica. Livrați mai puține colete. Cu cat este mai mare procentul de livrari in afara casei, cu atat sunt mai scurte calatoriile si rata de succes mai mare si cu atat va fi mai eficient noul depozit.
Problema transportatorilor este ca nu controleaza direct destinația de livrare. Comercianții cu amanuntul ofera clienților opțiuni, iar livrarea la domiciliu se afla in partea de sus a mormanului ca implicit in majoritatea piețelor. Nu este cazul peste tot. In Scandinavia, chiar si marii retaileri precum Zalando abia ofera livrare la domiciliu (fac acest lucru la un preț de preț). PostNord estimeaza intre 60 si 70% din livrarile lor catre locații PUDO (locatie PickUp DropOff).
Este foarte mult de lucru pentru la transportatorii din intreaga lume pentru a realiza o mai mare consolidare. Proiectul va trebui sa inceapa cu angajamentul vanzatorului si sa se indeparteze de costuri ca unic punct de vedere si discuție. In mod crucial, transportatorii trebuie sa-si convinga clienții cu amanuntul ca livrarea in locatii unice poate fi buna pentru cumparatorii lor si buna pentru afacerea lor, nu doar o modalitate de a reduce costurile si de a reduce ratele.
COVID-19 a dovedit, cel puțin petru unii comercianți cu amanuntul, ca livrarea la domiciliu, in condițiile in care opereaza in prezent, este nesustenabila. In Australia si Marea Britanie, toate supermarketurile majore si-au vazut serviciile de livrare la domiciliu complet depasite de cerere, iar in SUA am observat acțiunile drastice luate de Amazon. In intreaga lume, comercianții cu amanuntul iau invataminte, iar transportatorii ar trebui sa caute sa colaboreze cu rețeaua lor de client ca sa asigure, pe termen lung, siguranta afacerilor lor.
Despre Justin
Justin s-a alaturat lui Doddle in 2017 pentru a stabili prima expansiune internaționala in Australia. El este responsabil pentru gestionarea strategiei regionale de piața a Doddle, inclusiv administrarea parteneriatului-cheie cu Australia Post. Justin este, de asemenea, responsabil pentru dezvoltarea afacerilor platformei tehnologice proprii a Doddle cu principalii comercianți de retail din Asia-Pacific. Inainte de a se alatura lui Doddle, Justin a fost fondator si CEO al Coverpoint Marketing Group, o agenție digitala de servicii complete si de management de brand cu sediul in Sydney.
Articol preluat